Yapısal Veri Nedir?
SERP sonuçlarında daha fazla dikkat çekmek daha fazla tıklama almak demek. Bunun için Google zengin snippet özelliğinden yararlanmak ve içeriklerinizi Google’nin anlayacağı şekilde işaretlemeniz gerekir. Böylece SERP sonuçlarında rakiplerinize göre daha fazla yer kaplar, dikkat çeker, sonuç olarak daha fazla ziyaretçi kazanırsınız. İşte yapılandırılmış verilere dair detaylar…
İçindekiler
Yapılandırılmış Veri Nedir?
Şema işaretleme olarak da ön plana çıkan yapılandırılmış veriler, Google veya diğer arama motorlarının sayfanızı daha iyi anlamasına yardımcı özellikler. Bu özellikler, örneğin SERP sonuçlarında ürün fiyatlarınızın gösterilmesini veya kullanıcılar tarafından oylanan içeriğin puanlarının ön plana çıkarılmasını sağlar. Bu ufak gibi görünen detaylar, arama sonuçlarında dikkat çekici etki yaratır. Trafik kazanma şansınızı artırır. Ayrıca yapılandırılmış veriler, içeriklerinizin üst sıralara çıkmasında da etkili bir faktör.
Yapılandırılmış veri örnekleri: puanlama
Yapısal Veriler Neden Kullanılmalı?
İçerik optimizasyonu boyutu artık değişti. Sadece anahtar kelime optimizasyonu veya birkaç güzel görselle içeriğinizi doldurmanız yeterli değildir. Bunların yanı sıra içeriğinizin ön plana çıkmasını sağlayacak zengin snippet özelliklerinden yararlanmayı mutlaka öğrenmeniz kaçınılmaz bir kural. Özellikle bloglarda yapılandırılmış veri kullanma daha fazla trafik elde etmenin bir yolu. Şema işaretlemenin başta içerikleri siteleri olmak üzere genel faydaları şöyle:
- Arama motorları tarafından içeriğiniz daha iyi anlaşılır.
- Doğru anlaşılan içerik doğru aramalarda çıkar.
- İçeriğin yapılandırılmış olması rakiplerinden öne çıkmasına etki eder.
- Sıralama kazanır.
- SERP sonuçlarında daha fazla yer kaplar.
- Dikkat çekici hale gelir. Bu durum TO oranına olumlu yansır.
- Daha profesyonel bir görünüm söz konusu olur.
- Güvenilirliği artırır.
- Marka imajınıza katkı sunar.
Yapılandırılmış verilere sahip sayfaların diğerlerine oranla çok daha iyi performans gösterdiğine dair önemli deneyler de var. Örneğin, Rotten tarafından yapılan inceleme sonucunda şema işaretlemeye sahip sayfaların işaretlemenin olmadığı sayfalara göre performansı %25 daha fazla olduğu görülmüş. Yine benzer çalışmalarda yapısal verilerin organik trafiği artırıcı etkisi de ölçülen avantajlar arasında. Ayrıca yapısal verilerin etkileşim oranını da önemli düzeyde arttırdığını söylememiz mümkündür.
Yapısal Veri İşaretleme Nasıl Yapılır?
Yapılandırılmış veri kullanımı için en pratik yol kesinlikle bir eklenti kullanmak. Tabi WordPress kullanıcısı değilseniz Google Yapısal Veri Biçimlendirme Aracı üzerinden ilerlemeniz gerekir. WordPress yapılandırılmış veri işaretleme için birden fazla eklentisinden söz etmek mümkün. Ancak bunların çoğu ücretlidir. Bir kez ödeme yaparak ömür boyu kullanabilirsiniz. Genel olarak yapısal veri aracı üzerinden de kolay bir şekilde yapılandırma yapmanız mümkün. Bunun için izlemeniz gereken yollar şöyle:
- Google yapısal veri oluşturma aracına gidin.
- Yapılandırma düşündüğünüz veri türü seçimi yapıp ilgili türe ait linki ekleyin.
- Yapısal veri aracı sayfanızı getirir. Sağ tarafta da yapılandırma için gereken verileri gösterir. Burada sizin yapmanız gereken şey, web sayfanızda yapılandırmak istediğiniz verilerin ne olduğunu işaretlemenizden ibaret.
Makale türü için işaretleme.
Yazar, makalenin bir bölümü, makale gövdesi, görsel ve yazar gibi işaretlenmesi gereken detayları hepsini işaretleyebilirsiniz. Ayrıca daha fazla etiket eklemek için sağ alt tarafta etiket ekle bölümünden içeriğinize özel bir kısım daha eklemeniz mümkündür.
- İşaretleme işlemini tamamladıktan sonra HTML oluştur butonuna basarak devam edin. Ardından verilen JSON-LD sayfanızın <head> kısmına yerleştirin.
Bu işlemi yaptıktan sonra Google, sitenizi yeniden tarayıp değişiklikleri fark etmesi gerekir. Bu ise biraz zaman alıcı bir durum. Gereken işaretlemeyi yapıp sayfanızın kaynak koduna ekledikten sonra bir şey daha yapmalısınız. Google yapısal veri test aracını kullanarak her şeyin yolunda gidip gitmediğini test edebilirsiniz.
Google Yapısal Veri Test Aracı Nasıl Kullanılır?
Google yapısal veri test aracı sayesinde sayfanıza eklediğiniz kodların çalışıp çalışmadığını anlayabilirsiniz. Bunun için https://search.google.com/test/rich-results?hl=tr linki üzerinden test aracına gidin ve işaretleme yaptığınız sayfanın linkini kutucuğa yapıştırın.
İki tür test etme yöntemi var. Kod ve URL… Kodun site üzerinde çalışıp çalışmadığına şahit olmak için URL üzerinden sorgulama yapmanız daha doğru. URL test et dediğiniz zaman tarama başlar ve sonuçlar çıkar. Eğer sorun yoksa işaretleme yaptığınız öğe sayısı sonucu ekranda yeşil renk olarak görülür.
Yapısal Veri Test ve İşaretleme Araçları Nelerdir?
Google tarafından sunulan test ve yapısal veri işaretleme aracına alternatif birden fazla test aracı var. Bu araçların farklı özelliklerinden yararlanarak yapısal veri işaretleme sürecinizi daha profesyonel yönetmeniz mümkün. Öne çıkan araçlar şunlar:
- JSON-LD Playground: Yapısal veri kodunuzun doğruluğundan emin olmadığınız zaman bu aracı güvenle kullanabilirsiniz. Ayrıca yapısal veri türlerine göre sınıflanmış hata ayıklama bölümlerinde de kodlarınızı test edebilirsiniz. https://json-ld.org/playground/
- Bing Doğrulama Aracı: Eğer Bing Webmaster aracını kullanıyorsanız yapısal veri analiz aracını da yakından takip ediyor olmanız gerekir. Bu araç, hataları rapor etmekle birlikte nasıl düzelteceğiniz konusunda da bilgiler verir.
- SEO Site Check Up: İşlevsel yapısal verici test aracı için Site Check uygulamasını kullanabilirsiniz. Sayfanızdaki yapısal verileri göstermekle birlikte hatalarını, çözüm yollarını veya bunlarla ilgili yönergeleri sunar. https://seositecheckup.com/tools/structured-data-test
- Şema İşaretleme Aracı: Attrock tarafından geliştirip ücretsiz şekilde site kullanıcılarına sunulan JSON-LD yapısal veri işaretleme yardımcısı hem test hem de işaretleme yapmak için kullanılabilir. SSS, makale, tarif ve 15 farklı türde daha işaretleme yapmanıza imkan sağlayan aracın kullanımı oldukça kolay ve pratik. https://attrock.com/schema-markup-generator/
- Markle Yapısal Veri İşaretleme: Yapısal veri işaretleme açısından oldukça dikkat çeken ara yüze sahip aracı pratik bir şekilde kullanarak JSON-LD kodları üretmeniz mümkün. Araç, ondan fazla veri işaretleme türünde kod üretmenize imkan tanır. https://technicalseo.com/tools/schema-markup-generator/
- GSC Yapılandırılmış Veri Raporu: Hemen her web site sahibinin yapısal verileriyle alakalı hataları tespit etmek için işlevsel olarak kullandığı araçlar arasında. GSC ile etkin yapısal veri sayısını, hataları, bunlara ilişkin uyarıları toplu halde sunar. Her hatanın detayına inmek için hata satırlarından birine tıklamanız yeterlidir.
Yapılandırılmış Veri Hataları Nasıl Çözülür?
Yapılandırılmış verilere ilişkin birden fazla hatayla karşılaşmanız mümkün. Bu hatalar, kimi zaman görünürlüğünüze zarar verir ve dolayısıyla düzeltmeniz gerekir. Yapılandırılmış verilere ilişkin hataların neler olduğunu GSC üzerinden takip etmeniz mümkün. Bunların sayısına ve neler olduğuna dair rapor, Search Console üzerinden takip edebilirsiniz.
- Google tarafından desteklenmeyen işaretleme dili kullanmak:
Hataların genel nedenleri arasında JSON-LD haricinde yapılan işaretlemeler var. Bunlardan kurtulmanın yolu işaretlemeyi JSON ile yeniden yapıp düzeltildiğini Google’ye bildirmek.
- Ayrıştırılamayan veri yapısal hatası: En sık karşılaşılan hatalar arasında yer alsa da çözümü oldukça basittir. Bu hatanın birden farklı sebebi olabilir. Temel olarak anlamsal nitelikli hatalar, tanımlanmayan verilerin yapısal veri olarak işaretlenmesine dair hataları kapsar.
Search Console üzerinden Geliştirmeler 🡪 Ayrıştırılamayan hatalar sekmesinden ilgili hatanın kaynağını ve nedenini görmeniz mümkündür.
Hataya kaynaklık eden URL’yi Google Yapısal Veri Test Aracı’nda kontrol ederek de detaylı şekilde analiz etmeniz mümkündür.
- Yönerge ihlali hatası: Yine sık olmasa da karşılaşılan hatalar arasında yönerge ihlalleri var. Bilindiği gibi Google içerik politikasına aykırı hususların yapısal veri olarak işaretlenmesi mümkün değil. Google, bunları tespit eder etmez ilgili sayfanın ilgili kısmını veya tamamını dizinden çıkarır. Bu durum zengin sonuçlar için de geçerlidir. Örneğin, SSS içerisinde şiddet içerici veya teşvik edici bir yazı söz konusu olamaz. Farklı ihlaller de söz konusu olabilir. Bunlara ilişkin detaylar Search Console gösterilir.
İhlallere ilişkin Google kaynaklarındaki bölüm:
- Öğe uyumsuzlukları sorunu: Sitedeki verilerin doğru şekilde eşleştirilmesi önem ifade eder. Örneğin, sitedeki ürün fiyat bilgisi 1500 TL iken bunun şemada 1750 lira olması uyumsuzluk yaratır. Bu durum yanlış işaretlemeden kaynaklıdır. Test aracını kullanarak bu tip vakaları tespit etmek mümkün.
- Yapısal veri eksik hatası: Yine sıklıkla karşılaşılan hata veya uyarılar arasında eksik alan uyarısı var. Bu nispeten düzeltilmesi kolay bir hatadır. Nedeniyse bir şema işaretleme türünde mutlaka işaretlenmesi gereken bir alanın boş bırakılmasından kaynaklanır. Örneğin, Newsarticle şemasında şu hata söz konusu olabilir.
Eksik: yayınlama tarihi.
Bunların haricinde organizasyon şemasının gerçekten de bir organizasyon firması olmanız halinde kullanmanız gerekir. Ayrıca mobil sürüm ile masaüstü sürüme sahip iki farklı siteye sahipseniz, masaüstü işaretlemeler mobil tarafta düzgün çalışmayabilir. Hataları düzeltmede sırasında bir öncelik sırası belirlemenizde fayda var. Önce en fazla hatanın yer aldığı veri türünü düzeltin. Böylece bazı birbirini tetikleyen bazı hataların da otomatik bir şekilde düzeldiğini fark edebilirsiniz.
Yapısal verilerin düzgün çalışmasını sağlamak amacıyla Google yönergelerine uymanız önemlidir. Özellikle yönergeler arasında dikkat edilmesi gerekenler şunlar:
- Sayfanızın Google politikalarına uygun olması gerekir. Özellikle SPAM içeriğe sahip sayfalarda yapısal veriler işaretlense de ihlal olduğundan dolayı hata vermesi kaçınılmaz bir hale gelir.
- Zengin sonuçların gösteriminde içeriğin güncel olmasının etkisi büyük. Üzerinden zaman geçmiş ve hiçbir şekilde güncelleme yapılmamış içeriklerde zengin sonuçlar gösterilmez.
- Yapılan işaretlemelerdeki en önemli hatalardan biri de görünmeyen verinin işaretlenmesidir. Örneğin, JSON LD ile işaretlenen ürün fiyatının HTML kısmında da aynı fiyata karşılık gelmesi gerekir.
- Sayfanın içeriğiyle ilgili olmayan veri işaretlemelerinden kaçının. Bu alaka ilgisini ortadan kaldıran bir hatadır. Örneğin, ahşap sanatıyla uğraşan bir organizasyon tarafından yemek tarifleri işaretlemesi yapılması. Bu durum içerik siteleri için de geçerlidir. İlan sitesi değilseniz Jobposting işaretlemesi yapmazsınız.
- Her yapısal veri türü için asgari işaretlenmesi gereken zorunlu alanlar vardır. Gerekli alanlar boş bırakıldığı zaman zengin sonuçlar gösterilmez.
Google Yapısal Veri Test Aracı Ne İşe Yarar?
Google tarafından ücretsiz olarak sağlanan yapısal veri aracı, aynı zamanda zengin test aracı olarak da bilinen yardımcı bir araç. Bu araç sayesinde yapılandırdığınız verilerle ilgili Google zengin sonuçlar özeliklerinden hangisinin çalıştığını görmenize yarar. Bir nevi zengin sonuçlarınızın Google gözünde nasıl göründüğünü anlamak için yararlanılan bir araçtır.
Şema işaretleme çalışması yaptıktan sonra ilgili işaretlerin algılanıp algılanmadığını görmeniz açısından zengin sonuçlar aracını kullanmanız gerekir. Bu araç sayesinde sitede yaptığınız yapısal veri türlerinin neler olduğun da görebilirsiniz. Eğer eksik veya hata varsa yapısal test aracı, hatanın neden kaynaklandığını anlamanıza yardımcı olur.
Şema İşaretleme Türleri Nelerdir?
Şema işaretleme türleri sayesinde arama motorları sonuçlarında profesyonel bir görünüm kazanır, arama motorlarının sitenizi daha iyi sınıflamasına yardımcı olabilir. Bu bakımdan öne çıkan birden fazla şema işaretinden söz etmek mümkün. İşte onlar…
Articles: Özellikle içerik üreten siteler açısından olmazsa olmaz şema işaretleri arasında articles var. Bu sayede arama motorları içeriği daha iyi anlar ve onları en alakalı aramalarda gösterebilir. Haber içeriklerinden blog postlarına kadar farklı şekilde işaretleme yapılır. Bir haber sitesinin son dakika haberleri sekmesinde çıkmasını tetikleyici unsur da articles şemayla işaretlenmiş sayfalara sahip olmaktır. Bunu yaptığınızda Google, başlık, görsel ve tarih bilgileriyle ilgili detayları Google Haberler sekmesinde daha doğru çalıştırır.
Events: Özelikle organizasyon firmaları; konser, tiyatro gibi etkinlikler düzenleyen firmalar açısından ideal bir kullanım imkanı sunar. Etkinlik şeması sayesinde kullanıcı Google ürünleri üzerinden aradığı etkinliğe daha hızlı ulaşır. Ayrıca etkinlikle alakalı lokasyon Google Haritalarda da listelenir. Bunun sağladığı önemli avantajlar var: ilki, etkinlikler daha fazla etkileşim alır. Diğeriyse fazla dönüşüm elde etmenizi sağlar.
Products: Ürünlerinizin Google Lens de dahil olmak üzere çok daha profesyonel bir görünüm içerisinde gösterilmesinin yolunu açar. Bu şema işareti; fiyatla birlikte stok durumu, puan, gönderim bilgisi ve indirim gibi bilgilerin SERP sonuçlarında gösterilmesini sağlar.
Local Business: Yerel aramalarda daha alakalı sonuçların ön plana çıkmasını sağlayan bir şema türü. Yerel bir arama yapıldığı zaman ilgili aramayla alakalı tüm işletmelerden oluşan bir bant kullanıcıya sunulur. Bu bantta, işletme çalışma saatlerine, müşterilerinin yorumlarına ve açık adresine yer verilir.
Recipes: Arama motorlarında yemek tariflerine özel olarak gerçekleşen aramaların daha kolay bir şekilde bulunmasını sağlar. Bu şema türü içerisinde tarifle ilgili değerlendirme puanı ve hazırlık süreleriyle ilgili çeşitli bilgiler SERP sonuçlarında yer alabilir.
How To: Nasıl yapılır ile ilgili içeriklerden daha fazla tıklama almak için how to şemasını kullanmanız gerekir. herhangi bir şeyin nasıl yapıldığını aşama aşama anlatan yazı, video ve görseller için how to işaretlemesi yapılabilir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta içeriğin adım adım ilerleyen düzende yazmanız.
FAQ: İçeriğinizle alakalı konulara ilişkin soru ve cevapları içeren şema türüdür. En çok tercih edilen şema işaretlerinden biri olduğundan oldukça sık kullanılır. Fakat Google yeni getirdiği güncelleme ile birlikte FAQ ve How TO şemalarını kaldırmıştır.
Breadcrumbs: Web sitesindeki bağlantı hiyerarşini anlamaya dönük olarak kullanılan ve SEO açısından oldukça önemli olan bir özelliktir. Breadcrumbs sayesinde sitedeki linklerin arama motorlarınca keşfedilip birbiriyle alakası kolay bir şekilde kurulabilir. SERP sonuçlarında da birbiriyle bağlantılı sayfalar zengin sonuçlarda gösterilebilir.
JSON-LD Nedir?
Yapılandırılmış verileri işaretlerken tercih edilen kodlara JSON-LD denir. Google tarafından da desteklenen kodlar sayesinde arama motorları web sayfasındaki içeriği bağlamsal düzeyde çok daha iyi anlayabilir. Böylece aramalara en uygun içeriklerin veya SERP sonuçlarının oluşması için şema işaretleri dikkate alınır. Bu kodlardan yararlanmanın avantajlarıysa şunlar:
- Sayfa performansına herhangi bir olumsuz etki yapmaz. Bunun nedeni asenkron olarak yüklenme özelliğine sahip.
- Sitedeki mevcut HTML etiketlere herhangi bir zarar vermez. Çakışma söz konusu olmaz. Onları etkilemeden veya onlardan etkilenmeden sayfalarda kullanılabilir.
- Web geliştiricileri tarafından kolaylıkla kullanılır ve sitelere entegre edilebilir.
Bu avantajları nedeniyle Google tarafından da desteklenir. Yapılandırılmış veri kodlarının JSON-LD içermesindeki neden sağladığı olumlu etkilerdir.
RDFa Nedir?
RDFa da yapısal veri işaretlemede kullanılan sistemlerden birini ifade eder. Ancak Google gibi otoriteler, JSON-LD yapısının RDFa söz konusu olduğunda daha verimli ve hızlı olduğunu düşünürler. Bu nedenle en çok tercih edilen yapısal veri işaretleme sistemi JSON-LD olmuştur.
Mikro Veri Nedir?
Mikro veri, arama motorlarınca taranan web sayfasını daha anlaşılır hale getirir. Diğer bir anlamda yapısal verilerin her biri mikro veri olarak ifade edilir. Bu mikro veriler, serp sonuçlarında zengin snippet olarak gösterilir. Diğer bir ifadeyle kullanıcıların sitenize geldiklerinde sayfayla ilgili edindikleri bilginin bir benzeri mikro veriler sayesinde arama motoru tarafından da elde edilir. Örneğin fiyat bilgisi, stok veya ürüne verilen puanlar. Mikro veri yönteminde de işaretleme RDFa gibi HTML etiket özellikleri kullanılır. Google her iki yapılandırma işlemini desteklese de JSON-LD ön planda tuttuğunu unutmamanız gerekir.
Sonuç
Yapılandırılmış veri, sayfaların arama motorları tarafından kategorize edilmesini kolaylaştırır. Önemli bir sıralama faktörü olarak ön planda. Ayrıca SERP sonuçlarında fark edilmenizi sağladığından dolayı daha fazla etkileşim sağlar. Rakiplerinizin tercih ettiği türlerin hemen hepsine kendi sayfalarınızda da yer vermenizde fayda var. Sıralama kazanmak, fark edilmek ve SERP sonuçlarında profesyonel bir görünüm sunmak açısından yapısal verileri kullanabilirsiniz. Bunu yaparken JSON-LD yapısını tercih edebilirsiniz. WordPress tabanlı siteler için bu süreci oldukça kolay hale getiren eklentilerin olduğunu unutmayın.