SEO Uyumlu URL Nedir?

Her sitenin kendine ait bir domain ismi ve bu ismin uzantıları şeklinde binlerce sayfaya işaret eden URL yapıları var. Bunların SEO uyumlu olması son döneme kadar çok fazla dikkate alınan konular arasında yer alıyordu. Ancak günümüzde temiz URL yapısına sahip olmanın önemi sıralama kazanmaktan çok sitenin imajıyla doğrudan alakalıdır.
Kötü imaj: siteadı.com/%1895-??eka=12
Anlaşılmayan sembol ve sayılardan oluşan URL yapısı, bir sayfanın ne hakkında olduğunu anlamayı imkansız hale getirir. Dolayısıyla kullanıcı deneyimi bakımından URL yapılarını standartlara uygun bir hale getirmek SEO açısından dikkate alınması gereken bir kriter.

URL Nedir?

URL bir protokol -htpps-, domain ve yoldan oluşan yapıya sahip özel bir adres. Bu yapıya ihtiyaca göre farklı bölümlerin katılması da mümkün. Örneğin, ihracat yapan bir şirketin web sitesinde URL kısmının temel birleşenlerine ek olarak dil kodu da eklenir: siteadı.com/de/hakkimizda.
URL adresinin bölümleri:

URL adresinin bölümleri

URL yapısı, ihtiyaca göre sub-domain gibi detaylarla farklı alanlara işaret eden bir yola dönüşebilir. Burada dikkate alınması gereken nokta URL yapısındaki açıklıktır. Genel anlamda her CMS sisteminde SEO dostu URL yapısını destekleyici özellik yer alır. Dolayısıyla çoğu zaman hiçbir müdahale yapmadan sayfa başlığını iyi hazırladığınız müddetçe URL yapınız da iyi olacak demektir.

URL’ler Neden Önemlidir?

URL’ler, SEO açısından agresif bir sıralama faktörü değildir. Ancak sitenin genel imajını oluşturması bakımından kesinlikle kayda değer bir detaydır. Buradan SEO açısından hiçbir etkisinin olmadığını söylemek doğru olmaz. Ancak günümüzde hemen her site, otomatik bir şekilde permalink yapısı kullandığından avantaj sağlamaktan çıkar. Bu noktada URL yapınızı kullanıcılarınıza daha profesyonel bir görünüm sunmak için standartlara uygun tutmak düşünmelisiniz.

1. Geliştirilmiş kullanıcı deneyimine katkı sağlar.
URL yapısı, bir kullanıcının hangi sayfaya yönlendirildiğini anlamasına yardımcı olur. Ayrıca arama motorları da linkler üzerinden site içindeki sayfalar üzerinde dolaşım sağlar. Dolayısıyla linkler, hem kullanıcı hem de tarama botları açısından bir sayfanın ne hakkında olduğunu anlamanın ilk işaretidir.

url bölümleri

Google arama sonuçlarında linkleri öne çıkarırken daha fazla site haritası yolu -breadcumbs- kullanılır. Dolayısıyla arama sonucunda anlamlı bir URL yapısının indeksi URL yapısındaki başarıya da bağlıdır.

2. Paylaşılabilir temiz bağlantı sunar.
SEO dostu URL yapısı, yarattığı ilk izlenim açısından bozuk yapılı bir URL’ye göre daha fazla olumlu etkiye sahip.

yanlış url örneği

SEO Uyumlu URL Nedir?

SEO uyumlu URL, anlaşılır ve temiz bir yapıyı temsil eder. Bu bakımdan bir SEO uyumlu URL, 115 karakterle sınırlı olmasına dikkat etmekte fayda var. Ayrıca URL sonlarına .htm veya .html gibi ekler getirilmesi de doğru değildir. Günümüzde, özellikle içerik paylaşımı yapan siteler, URL karakter uzunluk sınırına pek dikkat etmez. Bu nedenle Google, arama sonuçlarına aşırı uzun olan sayfa linklerini eklemek yerine site haritası yolunu ekler.
Link: siteadı.com/teknoloji/ayin-guney-kutbuna-inen-hindistana-ait-uzay-kesif-araci-cesitli-elementlerin-varligini-tespit-etti-4556428

SEO Uyumlu URL Avantajları Nelerdir?

Sıralama almak için URL yapısına ne kadar anahtar kelime eklerseniz ekleyin bunun bir olumlu katkısı olmaz. Hatta bunu yaptığınız zaman muhtemelen daha kötü bir sonuç almanız da mümkündür. Çünkü Google, sitenizi kullanıcılar için mi yoksa arama motorları için mi optimize edip etmediğinizi anlayacak kadar gelişti. Dolayısıyla semantik bir URL yapısı kullanmak yerine anahtar kelimelerle doldurulan anlamsız URL yapıları, eskiyen bir sıralama faktörü. Günümüzdeyse temiz ve anlaşılır bir URL yapısına sahip olmanız sitenize artı bir puan kazandırır. Ama sıralama almanıza elbette ki yetmez. İyi bir URL yapısına sahip olmanızın öne çıkan avantajlarıysa şöyle:

1. URL ile içerik arasındaki alaka kullanıcının ve arama motorunun söz konusu sayfa hakkında ön bilgi sahibi olmasını sağlar.
2. Site içi SEO çalışmalarınızı destekler. URL yapısı bozuk sitelerde site içi linklerden yararlanmak birçok 404 hatası almaya neden olur. Bu da kullanıcı deneyimi olumsuz bir şekilde etkiler.
3. URL yapısındaki hatalar veya SEO uyumlu olmayan yapı nedeniyle site dışı optimizasyon çalışmaları da sağlıklı şekilde yapılması mümkün olmaz. Dolayısıyla sitedeki link yerleşiminin doğru standartlara sahip olduğu kanaatinden sonra dış optimizasyona rahatlıkla geçilebilir.
4. Daha anlaşılır bir site içi haritasına sahip olmanıza imkan tanır. Bu durum, sitenin doğru arama sonuçlarında çıkmasını sağlayan etkili bir faktör. Elbette arama motorları, olabildiğince fazla kritere başvurarak sitenizin doğru yerde konumlanmasında başarılı bir sonuç sunar. Ancak rakiplerinize göre karşıladığınız kriterlerdeki eksiklikler, sıralama almanızın önüne geçebilir.

URL Oluştururken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

SEO yapısına uygun URL oluştururken temel hareket noktanız içeriğiniz olması gerekir. Basit, net ve anlaşılır bir URL yapısı hakkında bilmeniz gerekenler şöyle:
1. www/ protokolünü kullanmayı bırakın. Bazı durumlarda her iki protokolden kaynaklı yenilenen içerik hataları çıkar. Ayrıca bu durum büyük – küçük harf kullanımında da görülür. Dolayısıyla bir link oluştururken büyük harf kullanımın önüne geçmeniz gerekir. Örneğin, siteadi.com/Blog diye oluşturulan bir sayfa siteadi.com/blog şekline görülebilir.
2. Sayfa içeriğini dikkate alarak bir URL atayın. Genel olarak sayfanızda kullandığınız başlık, URL olarak otomatik şekilde atanır. Dolayısıyla içerik başlığını ne kadar iyi seçerseniz linkinizin de o kadar iyi olma imkanı var. Eğer URL’yi başlığa göre daha basit, kısa ve net tutmayı hedefliyorsanız yapmanız gereken şey ana hedef kelimenize uyumlu bir link belirlemek.
3. Html, htm veya tarih gibi eklere URL’de yer vermekten kaçının.
4. Birbirine benzer URL yapıları kullanmaktan kaçının. Özellikle hizmet sağlayıcı firmalar tarafından en çok yapılan hatalardan biri de bu: Bir hizmetle ilgili sayfaya benzer yapıya sahip birden fazla sayfaya yer vermek. Bu durum yenilenen içerik sorunu doğurur.
5. URL yapısında https protokolüne kesinlikle yer verilmesi gerekir. Bu yapılmadığı zaman tarayıcıda siteniz için “güvenli değildir” yazısı çıkar ve kullanıcının siteyi bir an önce terk etmesine neden olur.

URL Yönlendirme Nedir?

Sitenizin değişmesi veya bir URL yapısında yaptığınız değişikliklerden sonra eski versiyonu yeni versiyona yönlendirme işlemi yapmanız gerekir. Bu yapılmadığı zaman 404 hataları artar ve arama motorlarınca site performansınız olumsuz olarak işaretlenir. Ayrıca eski linki kullanarak aradığı sayfaya ulaşmak isteyen kullanıcı ilgili sayfaya erişemediğinde kötü bir tecrübe yaşar. Bunlara mahal vermemek için yönlendirmelerle yapılan değişikliklerden hem arama motorlarını hem de kullanıcıları haberdar etmek mümkünüdür.

404

Yönlendirme şu durumlarda kullanılır:
– Yeni alan adına taşınma: Yeni bir oluşum içerisindeki markalar tarafından yapılan işlemdir. Eski alan adındaki trafiği kaybetmemek ve müşterilerine yeni yüzleri sunmak için eski alan adı, kalıcı olarak yeni alan adına yönlendirilir.
– Birden fazla web sitesinin tek bir alan adında birleştirilmesi halinde de yönlendirme işleminden yararlanılır.
– http kullandıktan sonra https protokolüne geçildiğinde mutlaka yönlendirme yapılması tavsiye edilir. Böylece tüm linkler, yeni ve güvenli protokolde düzgün olarak çalışır ve arama motorları yeni versiyonu dikkate almaya başlar.
– Promosyon durumlarında: Özellikle e-ticaret firmaları tarafından sıklıkla uygulanan bir yöntem. Örneğin, bilgisayarla ilgili promosyona imza atan bir e-ticaret sitesi, siteadı.com/laptop sayfasını sitadı.com/efsane-laptop-kampanyası şeklinde hazırladığı yeni sayfasına geçici olarak yönlendirebilir.
– Silinen sayfalar: Sayfaları tamamen silmeniz halinde ilgili sayfaya gelen trafiği benzer bir sayfaya veya ana sayfaya yönlendirmeniz şarttır. Aksi durumda 404 hatlarına artar ve bu durum SEO’ya olumsuz yansır.
URL Yönlendirme Türleri Nelerdir?
İki temel yönlendirme kuralı var: 301 ve 302. Bunların haricinde örneğin 301 gibi olan 308 veya 302 gibi olan 307 yönlendirme kurallarından söz etmek mümkün. Ancak kullanıldıkları pek vaki değil. Bu nedenle iki temel yönlendirme kuralı hakkında bilmeniz gerekenler şöyle:
1. 301 kalıcı yönlendirme: URL’nin tamamen silindiği veya değiştiği durumlarda kullanılan yönlendirme modelidir. Bu sayede arama motoru, bağlantının eski versiyonunu dikkate almaz ve yeni versiyonu dizindeki eski bağlantıyla değiştirir. Ayrıca eski bağlantının otoritesini yenisine aktarır.
2. 302 geçici yönlendirme: e-Ticaret sitelerinde promosyon zamanlarında çokça kullanılan bir yönlendirme prosedürüdür. Geçici olması nedeniyle eski URL, dizinden silinmez. Ancak yönlendirme kaldırılmayıp kalıcı gibi kullanıldığında eski bağlantı dizinden silinir. 302 yönlendirmede yeni linkin kazandığı otorite, eski linke aktarılır.

URL Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

Yönlendirme yaparken genel olarak site kök dizininde yer alan .htaccess dosyası kullanılır. Alternatif olaraksa JS, PHP ve html kullanarak yapılan yönlendirme işlemleri var. Eğer WordPress kullanıcısıysanız WP Redirection eklentisiyle 301 ve 302 yönlendirmeyi kolayca yapmanız mümkün.
– Eklentiyi kurup ekleştirin. Araçlar  Yönlendirmeler kısmından eklentiyi çalıştırın.
– Source URL kısmına eski bağlantınızı yazın. Target kısmına da yeni bağlantı uzantınızı ekleyin.
– Add deyip bırakın. Yönlendirme işlemi tamamdır.
– Eklentiyle sadece sayfa değil dizinleri de yönlendirmeniz mümkün. Ayrıca sitenizdeki 404 hatalarını da gösterir. Böylece kırık linkleri alakalı sayfalara yönlendirme işlemi yapabilirsiniz.

Bağlantı yönlendirme işleminde ekstra bir eklentiye çoğu zaman gerek kalmaz. Çünkü muhtemelen tercih ettiğiniz SEO eklentisi yönlendirme yapmanızı sağlayan bir özelliğe sahiptir. Ancak Yoast gibi bazı SEO eklentileri bu özelliği ücretli sunabilir. Bu nedenle ekstra bir eklenti kullanmak daha mantıklıdır. Eklenti tercih etmeyenler için alternatif yollar da var. Bunlardan en çok tercih edileni: .htaccess dosyasıdır. Bu dosya üzerinden yönlendirme yapmak için şu adımları izleyin.
– Sayfa yönlendirme kuralı: Redirect /sayfa-yolu http://www.siteadi.com/gecici-sayfa-yolu
– Bütün siteyi yönlendirmek istediğinizde: Redirect 302 / siteadi.com
Sonuç
SEO uyumlu URL yapısı başlı başına bir sıralama faktörü değil. Ancak kullanıcı deneyimi açısından önemli olduğundan dolayı bağlantılarınızı en iyi duruma getirmek için optimize etmeniz gerekir. Özellikle kırık bağlantı sorunlarının çok fazla olduğu bir site güven vermez. Arama motorları tarafından da başarısız sayılır. Dolayısıyla yönlendirmeler yaparak sitenizdeki güvensizlik yaratan unsurları ayıklamanız mümkün. SEO bağlantı optimizasyonu yaparken de net ve anlaşılır linkler oluşturmak olsun. Anahtar kelimelerden oluşan ve manipüle edici görünen link yapıları, hiçbir fayda sağlamaz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir