Google İçin Önemli 20 Sıralama Faktörü

Ürün veya hizmetlerinize daha fazla ilgiyi çekmenin ilk yolu, Google gibi güçlü arama motorlarında sıralama kazanmaktır. Bunun için birçok sıralama faktöründen bahsetmek mümkün. Ayrıca her dönem güncellenen algoritmalar, sıralama faktörlerindeki alışılagelmiş yöntemlerin üzerini çizebilir. Yine de temel sıralama faktörleri dediğimiz ve SEO çalışmalarının can suyunu oluşturan sıralama faktörleri var. Google tarafından da asla vazgeçilmeyen -en azından şimdilik- başarısı kanıtlanmış sıralama faktörleri öne çıkan detaylarıyla yazı dizimizde.

Google İçin En Önemli Faktörler Nelerdir?

Öncelikle bilinmesi gereken nokta şu: Gerçekten sitenizin ihtiyacı nedir? Rakiplerinizin SEO tarafında yaptıklarını tespit edip kendiniz için de benzer bir strateji eylemi hayata geçirmeniz asla doğru bir yaklaşım değildir. Sitenizin ihtiyaçları daha farklı olabilir ve özellikle teknik taraftaki optimizasyonlara yanlış karar vermeniz halinde, zaman kaybı veya yüksek maliyetlere maruz kalabilirsiniz. Dolayısıyla hata yapmamak adına öncelik siteniz için verimli olacağı düşünülen SEO faaliyetlerine verilmesi gerekir. Bu bakımdan takip edilmesi gereken genel optimizasyon sırası şöyle:
– Sayfa içi sıralama faktörleri
– Sayfa dışı sıralama faktörleri
– Teknik faktörler

Sayfa İçi Sıralama Faktörleri Nelerdir?

1. İçerik Üretimi ve Optimizasyonu
Google için en değerli varlık içerik. Sitenizin yeterli içeriğe sahip olması halinde keşfedilme olasılığı da rakiplere oranla oldukça yükselir. Özellikle kullanıcı odaklı hazırlanan içeriklerin faydasını çok net görmeniz mümkün. Bu nedenle özgün, faydalı ve güncel içeriklerle sıralama kazanma şansınızı artıran paylaşım planlarına önem verebilirsiniz. İçerik pazarlama stratejisi tam da bu noktada devreye girer. Stratejinizin önemli bir parçası olarak ürettiğiniz içeriklerin sayısı ve bunların performansını düzenli şekilde kontrol etmeniz önemli bir mesai harcamanızı gerektirir. Ancak bu faydasız bir mesai değildir çünkü bir ayda yayınladığınız içeriğin sayısı trafiğinizi doğrudan şekilde etkiler.

2. Anahtar Kelime Kullanımı
İnsanların sizi nasıl aradığına karar verdikten sonra her ürün ve hizmet sayfanız için belli başlı optimizasyonlar yapmanız gerekir. Özellikle başlık, ürün ve hizmet profil yazılarını belirli bir kurguya göre hazırlayarak, hem Google hem de kullanıcılar açısından sayfanın neyle alakalı olduğunun anlaşılmasını kolaylaştırabilirsiniz. Bu noktada yapılan en önemli hata anahtar kelimeleri gereğinden fazla kullanmak. Alakasız şekilde kullanılan ve sürekli tekrar eden anahtar kelimeler, içeriğin arama motorları için hazırlandığını izlenimini oluşturur.

3. Arama Niyetine Uygun Sayfalar
Hizmet veya ürünlerinizle alakalı içerik oluşturmadan önce anahtar kelime analizi yapmanızın önemi büyük. Bu yapıldığı zaman gerçekten ürün veya hizmetlerinizle ilgilenen kitleye sizi ulaştıracak anahtar kelimeler üzerine yoğunlaşırsınız. Aksi halde yanlış anahtar kelime seçimlerinin sonucunda SEO çalışmalarınız zaman kaybı olmaktan ileri gidemez. Ayrıca doğru içerik seçimi açısından da arama niyeti optimizasyonuna önem vermeniz gerekir. Örneğin, “notebook inceleme” aramasına ilişkin sonuçlarda video içeriklerin yer alıyorsa blog yazısı üretmek doğru bir tercih olmayabilir.

4. Sayfa İçi Sinyaller
En önemli sıralama faktörleri arasında Google tarafından sayfaya özgü toplanan sinyaller var. Bu sinyaller arasında tıklama oranı, sayfada geçirilen süre ve etkileşim gibi kriterler ön planda. Tüm bu sinyaller, Google Analitik üzerinden de raporlanır. Buradaki verileri analiz ederek içeriklerinizin gerçekten okunup okunmadığından sayfanın altına gelinip gelinmediğine kadar birçok veriye sahip olabilir. Bu verilere göre sayfalarınızı optimize ederek etkileşim oranınızı rakiplerinizin üzerine çıkarıp sırlama kazanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca sayfa içi sinyalleri değerlendirmeniz, nelerin iyi çalıştığını anlamanıza yardımcı olur. Böylece işe yarayan detaylar üzerine yoğunlaşarak önemli bir verimlilik elde etmeniz söz konusu olabilir.

5. Görsel Optimizasyonu
Bilindiği gibi artık görsellerle alakalı iyileştirme çalışmaları sadece görsel arama motorlarına özel bir çalışma olmaktan çıktı. Özellikle mobil arama sonuçlarındaki görselleştirme, tercih edilen görsellerin önemini daha da artıran bir konu. Bu noktada görsel için alternatif metin yazımı, görsel isminde anahtar kelimeye yer verme, sıkıştırma gibi işlemler yapmanız gerekenler arasında.

6. SEO Dostu URL
SEO dostu URL, arama motorlarının sayfayı daha hızlı indekslemesine yardımcı olur. Ayrıca sayfanın neyle alakalı olduğu konusunda da bir işarettir. Bu nedenle sayfa linklerinde anahtar kelimeye yer vermek ve anlaşılmayan sembollerden kaçınmak oldukça önemlidir. Sıralama faktörü açısından linklerde anahtar kelime kullanımı çok fazla öne çıkan bir konu değildir. Hatta linkler üzerinde yenilenen ve tekrar eden anahtar kelimelere yer vermek hatalı bir uygulamadır. Yine de link yapısının başlıkla uyumlu olmasına dikkat etmenizde fayda var.

7. Site İçi Linkleme
Link inşası, sadece site dışı optimizasyon için önem ifade eden bir faktör değildir. Ayrıca site içi link inşası da sayfaların hızlı indekslenmesi, Google tarafından bulunması ve sitenizdeki etkileşimleri artırması bakımından önemlidir. Bunu gelişigüzel bir şekilde yapmak yerine topic cluster oluşturarak, bir strateji çerçevesinde konu kümelerini birbirine bağlayıp yapmanız çok daha etkilidir. Bu noktada en etkili kullanımlardan biri güçlü sayfalardan zayıf sayalara site içi link vermektir. Örneğin, A sayfanızın hem organik hem de dış bağlantısı fazlaysa yeni yayınladığınız B sayfasına veya zayıf kalmış bir sayfaya A sayfasından link verebilirsiniz.

8. Yenilenen İçerikler
Sitenize en çok zarar veren site içi hatalar arasında yenilenen içerikler yer alır. Bunlar başlık, açıklama metni veya blog yazıları arasındaki benzerlikleri kapsayabilir. Bu tip yenilenen içerikleri kolayca tespit etmek için site içi tarama araçlarından faydalanmanız gerekir. Ayrıca yenilenen başlık ve içerikler, sayfalarınızı kendi arasında rekabete sokar ve sıralama almanıza engel olur. Bu tür içerikleriniz varsa hangisinin Google tarafından ön plana çıkarıldığına bakmalı diğerini ana içeriğe bağlamayı düşünmelisiniz. Ya da canonical etiketi ile iki benzer sayfanın hangisinin asıl sayfayı ifade ettiğini Google botlarına bildirmeniz gerekir.

9. İçerik Güncelleme
Başarılı SEO çalışmalarındaki en önemli kurallarından biri, yayınlanan içeriklerin düzenli şekilde güncellenmesidir. Özellikle sıralama kazanan içeriklerinizin pozisyonunu korumak açısından düzenli şekilde güncelleme yapmanızda fayda var. Bunu yaparken ilgili içeriğe yeni konular dahil edebilir veya içerikte bahsettiğiniz konularda varsa bir güncelleme onlardan bahsedebilirsiniz. Henüz sıralama kazanmamış ama potansiyeli olan içeriklerinizi de aynı şekilde güncel tutarak sıralamasını arttırabilirsiniz.

10. Headings Etiketlerini Kullanın
İçerikte kullandığınız başlıkları h2, h3 şeklinde işaretlemeniz önemli bir sayfa optimizasyon kuralıdır. Bu sayede Google, sayfayı daha iyi anlar ve doğru yerde konumlandırır. Bunu yaparken hiyerarşiyi bozmamaya özen göstermeniz gerekir. Örneğin h3 ile başlayıp h2 ile devam etmeniz yanlış bir uygulamadır.

Site dışı sırlama faktörleri nelerdir?

11. Backlinkler
Dış optimizasyon denildiği zaman öne çıkan en önemli sıralama kriteri, elbette ki site dışı link alımlarıdır. Bunu yaparken kaliteli ve sektörünüzle alakalı yazı veya siteler üzerinden link alımları yapmaya dikkat etmenizde fayda var. Kesinlikle toplu backlink alımlarından kaçınmak ve bunların spam olarak işaretlendiğini bilmeniz gerekir.

12. Bağlantı Çeşitliliği
Link inşasında temel kural, çeşitlilik ve nitelik. Tek bir kaynak üzerinden -örneğin blog veya yorum backlinkler- gelen çok sayıda bağlantılar, spam olarak değerlendirilir. Sitenin sıralama kaybının yanında tamamen Google sonuçlarından çıkarılmasına neden olur. Ancak çeşitliliği sağlanmış ve güvenilir kaynaklardan sağlanan linkler, sırlama kazanmanın önemli bir yoludur.
13. Sosyal Medya Etkileşimleri
Güvenli ve gerçekten nitelikli backlinkler elde etmenizi sağlayıcı en iyi yollardan biri, markanıza uygun sosyal medya kanallarında yer almanız. Kendi topluluğunuzu oluşturduğunuz zaman hem marka imajınızı hem de bilinirliğinizi artırma şansınız olur. Ayrıca sosyal medyada markanızdan bahsedenlerin sayısı artıkça güven ve otoriteniz artar. Sıralama kazanma konusunda önemli kazanımlar elde edebilirsiniz.

Teknik SEO Sıralama Faktörleri Nelerdir?

14. Sayfa Hızı
Sayfa hızının sıralama faktörü olup olmadığı konusunda bir tartışma olsa da sayfa deneyimi açısından düşünülünce yavaş açılan sayfalar kullanıcı kaybetmenize neden olur. Kullanıcı kaybettikçe de yükselme kaydetmeniz zorlaşır. Dolayısıyla önemli sayfalarınızın hızını kontrol edip iyileştirilmesi gereken noktaları belirlemenizde fayda var. Genel olarak bulut tabanlı hostinglerde barındırılan sitelerde sayfa açılma süresiyle ilgili sorun olmadığından teknik anlamda iyileştirme yapmaya gerek yoktur. En azından öncelikli değildir.15. Mobil Öncelikli İndeksleme
2021 yılından beri mobil öncelikli indeksleme söz konusu ve bu sitelerin mobil versiyonlarının düzgün bir şekilde çalışmasının önemine işaret ediyor. Dolayısıyla sitenizin responsive olmasına dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca sitenizin değişik ekran boyutlarında hatasız çalıştığından emin olmanızda fayda var.

16. Site İçi Navigasyon
Sitenizdeki önemli sayfalar, ana sayfadan en fazla üç tıklama uzaklıkta yer alması gerekir. Elbette bu e-ticaret siteleri için çok mümkün olmasa da hizmet sitelerinde dikkat edilmesi gereken bir nokta. Ayrıca link yapısını kurgularken genelden özele olacak şekilde yapılmasına önem vermelisiniz. Ayrıca linklerdeki içeriğin yenilenmesine önem vermeniz gerekir. Örneğin, siteadı.com/tişört/erkek-tişört/erkek-tişört-ekoseli. Kategoriler arasındaki alakayı Google kendisi kurar. Dolayısıyla üst kategoriden alt kategoriye geçişte tekrarlanan kelimelere -örneğin, erkek- yer verilmesi doğru değildir. Başarılı bir uygulama.

17. SSL Güvenlik Sertifikası
Önemli bir sıralama faktörü olarak karşımıza çıkan SSL, kullanıcılara güvenli bir internet deneyimi yaşatmanıza yardımcı olur. Google tarafından da önemsenen https yapılı siteler, indeks alma konusunda daha avantajlı bir konuma sahip. Ayrıca SSL sertifikaları ücretsiz şekilde de sunulduğundan dolayı herkes tarafından kolayca temin edilebilir.
18. Site Haritaları
Site haritaları, arama botlarının sitenizi çok daha hızlı taramasını ve yeni güncelleme yapılan içeriklerden haberdar olmasını sağlar. Bu bakımdan xml formatında site haritaları kullanıma dikkat edilmesi şart. Bu konuda HTML sitemap yapısını kullanmamaya özen gösterilmesi gerekir. Ayrıca oluşturulan sitemap dosyası GSC’ye de gönderilmesi gerekir.
19. HTTP Durum Kodları
Sürekli şekilde 404 gibi hata kodlarını döndüren bir site faydalı ve güvenilir olmaktan çıkar. Dolayısıyla sıralama kaybına neden olur. Bu tür 404 hatası döndüren kırık linkleri tespit etmek için site içi tarama araçlarını kullanmanızda fayda var. Ayrıca 302 gibi zincirleme yönlendirmeler, ya da sunucu kaynaklı 501 hata kodlarının çok fazla olması da sitenize olan güveni sarsar.
20. Yapılandırılmış Veriler
Yapılandırılmış verileri içeriklerde kullanmanız, ilgili içeriğin Google snippette listelenmesini sağlar. Ayrıca içeriklerinizdeki SSS veya listeleme gibi detaylara yer vermeniz içeriğinizi daha faydalı hale getirir. Kısa süre içerisinde içerik, Google tarafından fark edilir. SERP sonuçlarına hızlıca dahil edilir.

Sonuç
Google sıralama faktörleri arasında öncelikli dikkate alınması gereken kısım, site içi sırlama faktörleridir. İkincil olaraksa dış optimizasyon üzerine yoğunlaşmanız gerekir. Teknik kısımdaysa SSL, sitemap, 404 gibi hatalar, yapılandırılmış veriler, en fazla dikkate alınması gereken noktalar arasında.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir