Backlink Nedir? Backlink Analizi Nasıl Yapılır?

Arama motoru optimizasyon çalışmasının olmazsa olmaz süreçlerinden birini site dışı optimizasyon oluşturur. Bu nokta, web sitesinin hedeflerine ulaşmasında can alıcı çalışmaların ihtiva ettiği yer. Müşteriye ulaşma, satış kapama ve karlılık… Bu döngünün sağlanmasında sahip olduğunuz site dışı otoritenin payı büyük. Peki ama neden hala istediğiniz yerde değilsiniz? Muhtemelen site dışı çalışmaları oluşturan backlink profiliniz olması gereken nitelikte değil. Daha çok tutarsızlık, zayıf ve zararlı backlinkler ve stratejiden kopuk link kazanımları gibi yanlış tercihler, başarısız backlink profiline sahip olmanızın nedenidir.

İşte tüm detaylarıyla backlink nedir, nasıl alınır ve backlink analizine dair bilmeniz gereken önemli bilgiler…

Backlink Nedir?

Kabaca backlink, sitenize dışarıdan gelen bağlantıları ifade eder. Her bağlantı sitenizin otoritesini gösteren birer işarettir. Özellikle Google için dış bağlantılar, bir sitenin neyle alakalı olduğunu anlamaya ve yararlı olduğunu çözmeye yardımcı temel bir algoritma. Pagerank denilen bu algoritma, birçok güncellemeye rağmen halen temel ve değişmeyen sıralama faktörlerinden biri. Elbette eskisi gibi ne kadar çok bağlantı o kadar fazla sıralama gibi sonuçları manipüle etmeyi amaçlayan stratejiler geride kaldı. Daha fazla nitelikli ve alakalı backlink profilleri, arama sonuçlarında yükselmenin en etkili yolu.

Dofollow ve Nofollow link nedir?

2005’ten beri kullanılan dofollow backlink ve bunun karşıtı nofollow linkler, web sitelerindeki harici linklere referans olup olunmadığını gösteren bir HTML terimidir. Örneğin sitenize harici link verildiğinde “rel=”dofollow” etiketiyle işaretlenebilir ve bu işaretleme sayesinde Google, ilgili sayfadaki bilgilerin güvenilir olduğunu anlar. Nofollow etiketindeyse ilgili sayfadaki bilgiler “güvenli değildir” şeklinde algılanmasa da herhangi bir referans olmadığından Google tarafından değerlendirmeye alınmaz. Genel anlamda harici linklerin hepsi “rel=”nofollow” olarak açılır. Hemen hemen hiç kimse-özellikle Türkiye’de- dofollow linkler verme eğiliminde değildir.

Backlink Analizi Nedir? Backlink Analizinde Püf Noktalar

Site dışı SEO çalışmasında backlink analizi düzenli bir şekilde yapılmak durumunda. Çünkü her an her şey değişmeye hazır ve sıralama kayıplarınızın nedeni kaybettiğiniz bir kaliteli bir backlink profili olabilir. Ayrıca SPAM’a maruz kalmış olmanızın da sıralamanızı etkilemede önemli bir faktör olduğunu bilmelisiniz. Tüm bu durumların işaret eden etkileri ölçmek için düzenli şekilde backlink profil analizini düzenli şekilde yapmanız önem ifade eder. Bu süreçte backlink hacmini, kalitesini, zararlı, kırık ve kaybedilen backlinkleri tespit etmeniz gerekir.

Neden Backlink Analizi Yapmalıyız?

  • Backlink önemli bir sıralama faktörüdür.
  • Bu yönde takip ettiğiniz stratejinizin çalışıp çalışmadığını gösterir.
  • Site otoriteniz açısından önemlidir.
  • SPAM içerikleri bulmanızı sağlar. Markanızın değeri korumanıza yardımcı olur.
  • Rakip backlink analizi bağlantı fırsatlarını yakalamanıza önayak olur.
  • Hangi sayfalarınızla daha fazla etkileşim kurulduğunu ölçmenizde önemli bir kriterdir. Buna göre içerik stratejinizi belirlemenize yardımcı olur.

Backlink Analizi Nasıl Yapılır?

Backlink analizini manuel bir şekilde yapma şansınız söz konusu değildir. Dışarıdan sitenize gelen bağlantıları ölçmeniz için mutlaka bir SEO aracına ihtiyacınız var. Ücretsiz olarak Google Search Console aracındaki “Bağlantılar” sekmesi üzerinden hem iç hem de dış bağlantı profilinizi görmeniz mümkün. Ancak GSC verileri kısıtlıdır ve geri bağlantıların niteliğine dair herhangi bir bilgi sahibi olmanıza izin vermez. Dolayısıyla çözüm Ahrefs gibi araçlardan faydalanmak. Üstelik bu araçlar, site sahipliğini doğrulamanız halinde ücretsiz şekilde -kısıtlı da olsa fayda sağlar- özelliklerinden yararlanmanıza imkan tanır.

Backlink Analizinde Öne Çıkan Veriler

Sitenizi SEO araçlarındaki backlink profiline ekledikten sonra birden fazla veri karşınıza çıkar. Bu kadar veri arasında kaybolmamak için elbette dikkat etmeniz gereken bir dizi noktalar var.

  • Toplam backlink sayısı: Sayfanıza gelen toplam bağlantılar hakkında genel bir fikir elde etmeniz açısından önemlidir. Özellikle ana sayfa ve arama sonucunda yükselmesini istediğiniz bir kategori sayfasının toplam backlink sayısına dikkat edebilirsiniz. Eğer sayı çok düşükse veya rakip backlinklerine göre kalitesi düşükse arama sonucunda yükselmenizin önündeki engel olabilir.
  • Yönlendirme yapan sayfalar: backlink analizin en kritik veriler arasında yönlendirmeyi yapan alan adları var. Bu alan adları, SPAM içeriyor olabilir ve ayrıca bu durum Google cezalarına maruz kalmanıza neden olur. Özelikle sayıca fazla olmaları halinde sıralama kaybı yaşamanız muhtemel bir durum haline gelir. Bu tip durumların önüne geçmek için düzenli backlink analizinde yönlendirme yapan sayfaları, domain puanına göre sıralamanız ve en düşük olanları kontrol etmeniz fayda var. Burada dikkat etmeniz gereken nokta yeni kurulan bir sitenin domain puanı düşük olabilir ama düzenli içerik üreten ve geleceği olan bir içerik sitesiyle bağlantıyı korumayı düşünebilirsiniz. hangi bağlantının işe yaradığını anlamanın en iyi yollarından biriyse oradan gerçekten bir trafik akışının olup olmadığına bakmaktır.
  • En çok bağlantı alan sayfalar: Sizin hedeflediğiniz sayfanın dışında bir sayfaya doğal şekilde bağlantı kazanımı olabilir. Örneğin, bir ürün sayfasındaki açıklama kısmındaki görseller, içerik gibi faydalı noktaların iyi olmasından kaynaklı sayfanıza daha fazla bağlantı verilebilir. Bu durum hangi sayfaların veya içeriklerin beğenildiğini göstermesi açısından bir işarettir.

Backlink Analizini Detaylandırmaya Yardımcı Noktalar:

ahrefs backlink analizi

Genel bir kontrol sonrasında backlink profilinizi detaylı şekilde incelemeniz gerekir. Bu anlamda izlemeniz gerekenler veriler şöyle:

  1. Bağlantı metinlerini kontrol etmeniz gerekir. Birçok SEO aracı, sitenize verilen bağlantının hangi metne bağlandığını net bir şekilde görmenize yardımcı olur. Bu metinler içerisinde SPAM içerikli -mesela bahis- kavramlar yer alabilir. Bu çoğu zaman SPAM’a maruz kaldığınızda gerçekleşen bir durumdur. Bunların tespit edip bağlantıyı reddetmek gerekir.
  2. Backlinklerin hangi ülke profiline ait olduğuna bakarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Ürünlerini kendi ülkesinde satışa sunan bir markanın farklı ülkelerden backlink alması olası bir durum değildir. Bu tip backlinkler, yurt dışında kurulan link çiftliklerinden gelen zararlı içerikleri ifade eder.
  3. Kırık bağlantıları düzenli bir şekilde kontrol edin. Bu site içi SEO açısından da önemli bir kazanımdır. Backlinkle alakalı kısmı, link verilen bir sayfanız 404’de düşmesi halinde kullanıcı gözünde markanızın imajı zedelenir. Ayrıca Google gibi arama motorları da bu gibi durumlardan haz etmez. Sürekli 404 hatası alan bir sitenin güvenilirliği zedelenir. Dolayısıyla, geri bağlantıya sahip kırık linkleri tespit edip düzeltme yoluna gitmelisiniz.
  4. Diğer bir konuda kayıp bağlantılarınızı tespit etmeniz. Özellikle gerçekten işe yarayan ve size trafik kazandıran bir bağlantının kaybedilmesi önemli bir kayıp. Kaybedilen bağlantıların sebebi, yönlendirme yapılan sayfanın silinmiş olmasından kaynaklanabilir. Ya da ilgili sayfa güncellenirken bağlantınızı silmiş olabilirler. Nedeni her neyse tespit ettikten sonra bağlantıyı geri kazanmaya çalışabilirsiniz.

Rakip Backlink Analizi

Bir sitenin backlinklerini görme, rakip analiziyle mümkün. bu noktada da kendi sitenizi inceliyormuş gibi hareket edebilirsiniz. Kırık backlinkler haricinde rakibin backlink aldığı siteler, otoriteleri, yönlendirdiği trafik, en iyi sayfalarındaki backlinkleri tespit etmeniz gerekir. Ayrıca backlink boşluğu denilen rakibinizde olup sizde olmayan backlink profillerini de SEO araçlarıyla kolayca tespit etmeniz mümkün.

Bir de bu noktada yapılan en önemli hatalar arasında yanlış rakip seçimi var. Örneğin, online perakende sektörüne henüz giriş yapan bir şirketin Trendyol veya Hepsiburada gibi firmalarla yarışması mümkün değildir. Elbette bu iki güçlü markanın neleri iyi yaptıklarına dair ilham kaynağı olacak verileri toplamanın bir sakıncası yok. Ama asıl rakipleri belirlerken sektördeki gerçek rakiplerinizden oluşmasına ve bu rakibin mutlaka organik sonuçlarda ve organik trafikte belirli bir niteliğe sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Rakipleri doğru şekilde belirlemenin yoluysa hedeflediğiniz anahtar kelimelerdeki siteleri kontrol etmektir.  Örneğin; ev ve banyo tekstili ürünlerinde üretim yapan şirketiniz için en doğru kelimeleri beliremeye çalışırken Google sonuçlarından yararlanabilirsiniz.

Arama: Bornoz ürünleri…

Çıkan rakipler elbette can sıkıcı nitelikte ve bu durumda doğru rakibi bulmak için anahtar kelimenizi daha niş odaklı seçmeniz gerekir. Yani ne kadar genelden özele inerseniz yarışabileceğiniz rakiplere, dolayısıyla SEO’da verimli sonuçlara ulaşırsınız. Örneğin; beyaz erkek bornoz ürünleri…

Yine güçlü rakipler gibi gözükse de nispeten daha yarışılabilir olmaları açısından dikkate almanız gereken rakipler arasına bu iki siteyi de dahil edebilirsiniz. Bu süreçte en az 5 rakip profilini düzenli şekilde takip etmeniz gerektiğini unutmayın. Rakip belirlemenin en iyi ve kestirme yoluysa hedeflediğiniz anahtar kelimeleri Ahrefs gibi araçlara yazmak ve çıkan sonuçları değerlendirmek.

Zararlı Backlink Analizi Nasıl Yapılır?

SEO konusunda en çok önem verilmesi gereken çalışmaların başında kuşkusuz backlink profil inşası var. Bu süreçteyse oldukça dikkatli olmak kadar düzenli kontrollerle spam bağlantıların reddedilmesi de hayati bir unsur niteliğinde. Bu konunun önemini anlamak açısından yararlı ve zararlı backlinklerin öne çıkan özelliklerini bilmenizde fayda var.

Zararlı backlinkler Yararlı backlinkler
Düşük otorite Yüksek otorite
Kopya içerikler Yüksek kaliteli içerikler (rehber, infografikler…)
Yüksek sayıda link çıkışları Doğal link çıkışları
Düşük domain puanı (DR) Yüksek domain puanı (DR)
Alakasız link çıkışları Alakalı sayfalara yapılan referanslar
Yapay işlemler (botlarla yorum backlinler gibi…) Doğal ve kalıcı işlemler

 

Zararlı Backlink Bulma Çalışmasında İzlemeniz Gereken Yollar Nelerdir?

  1. Ahrefs gibi SEO araçlarını mutlaka kullanmanız gerekir.
  2. Sitenizi analiz araçlarında taratın.
  3. Backlink profilleri sekmesine gidin ve sitenize gelen bağlantıları analiz etmeye başlayın. Bu süreçte dikkat etmeniz gerekenlerse şunlar:
  4. DR puanına göre listeleme yapın. Genel olarak DR 10 altı sitelerin hemen hepsi domain listeleme sitelerinden aldığınız backlinkleri sıralar. Ayrıca bahis siteleri gibi SPAM backlink tehlikesine de maruz kalmış olabilirsiniz. Karşınıza çıkan backlinklerin listesini inceleyip hızlıca kontrol edin. Gerçekten yararlı olanları listenizden çıkarın: Domain listeleme siteleri SPAM olmasa da alakasız olması açısından reddetmenizde fayda var.
  5. İkinci adım olarak “dofollow” link çıkışlarında anormallik olan web sitelerini tespit etmeniz gerekir. Genel olarak DR puanı yükseldikçe dofollow link sayısı düşer. DR puanı düşük sitelerin dofollow link çıkışlarındaki anormallik vardır. Bu ilgili sitenin SPAM ve zararlı olduğunun en önemli kanıtlarından biridir.
  6. Bağlantı metinlerini de düzenli şekilde kontrol etmeniz gerekir. Sitenize yönlendirme yapılan bağlantı metni sizinle akalası olmayan bir kelime içeriyor olabilir. Örneğin bahis kelimesinden link çıkışı yapılmış olması sitenize ve markanıza zarar verir.

Zararlı Backlink Reddetme Aracı Nedir?

Zararlı backlink analizinden sonra elinizde oluşan listeyi notepad ile düzenleyerek Google link reddetme aracına göndermeniz gerekir.

Not defterinde zararlı backlinkleri yazarken her satıra tek bir URL veya domain gelecek şekilde .txt -notaped- uzantılı dosyayı oluşturmanız mümkündür. Örnek uygulama şöyle:

# İki sayfa reddedilecek

http://spam.example.com/stuff/comments.html!
http://spam.example.com/stuff/paid-links.html

# Bir alan adı reddedilecek!
domain:shadyseo.com

Dosyayı oluşturduktan sonra link reddetme aracına göndermeniz yeterlidir.

Backlink Almak Ne İşe Yarar?

SEO çalışmalarının başarılı olmasındaki en temel tetikleyici yöntem backlinler. Dolayısıyla hedef anahtar kelimenizin yanı sıra birçok anahtar kelime varyasyonunda yükselmenizi sağlar. Elbette burada backlink al – yüksel şeklinde özetlenen bir yapay çalışmanın kastedilmediğini bilmeniz gerekir. Çünkü bu tür yapay -botlarla yapılan- backlink çalışmalarıyla sağlanan linkler, kısa süreli fayda sağlasa da arama motorları tarafından periyodik yapılan güncellemeler sonrasında sitenizin önemli şekilde trafik kaybetmesine neden olur. Hatta yapılan SEO backlink çalışmasında SPAM ön plana çıkması halinde ceza alma gibi bir durum bile gerçekleşebilir. Dolayısıyla her backlink alma yöntemi doğru değil. Doğru uygulamaları takip etmeniz halinde elde edilmesi muhtemel faydalar şöyle:

  1. Hedef anahtar kelimede yükselme
  2. Alakalı anahtar kelimelerinizin varyasyonlarında ivmelenme
  3. Önemli sayfalarınızın sıralama kazanması
  4. Organik görünürlükte artış yaşanması
  5. Arama motorlarından daha fazla alakalı trafik çekilmesi
  6. Alakalı trafik arttıkça sitedeki etkileşim ve dönüşüm sayısında artış
  7. Kullanmanız halinde Google Ads tıklama başı maliyetlerde azalma -dolaylı etki…-
  8. Marka bilinirliğinde artma
  9. Site otoritenizin artmaya başlaması
  10. Daha fazla tarama trafiği elde etme ve buna bağlı içeriklerinizin daha hızlı indekslenmesi

Elbette bu faydaların hemen hepsi web sitesi için değerlidir. Ancak bir kurum için en önemli kriter dönüşümlerdeki artış. Backlink çalışmaları neticesinde sitenizin sıralaması artmaya başlar ve buradan kazanılan trafiğin müşteriye dönüştürülme oranı yükselir. Bu da doğal olarak satışlarınızın artmasına veya hizmetlerinize duyulan ilginin yükselmesine önayak olur.

Backlink Nasıl Alınır?

Backlink faydalarını az çok bilen hemen herkesin bu işe girişme sırasında yaptığı stratejik hatalar var. En önemlilerinden biriyse toplu backlink alımları. Ayrıca birtakım bot araçlarıyla yapılan link inşaları da zarar verici detaylar arasında. Bu bakımdan backlink alırken kaçınmanız gereken zararlı ve kaliteli backlink kaynaklarının neler olduğunun farkında olmanız gerekir.

Backlink alırken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Link Wheel olarak da bilinen ve birbirine bağlanarak en son ana siteye link çıkışı yapılan link inşası zararlıdır. Özellikle yeni sitelerin hızlıca yükselmesi aşamasında tercih edilen bu yöntemde, birçok site için aynı içeriğe sahip ve botlar tarafından spinlenen tek bir içerik kullanılır. Bu da tüm yazıların benzer ve kalitesiz olmasına neden olur. Google, bu tip backlinklerin hemen hemen hiçbirini görmez. Bazılarını görüp GSC’de yansıtsa da faydasını görmeniz söz konusu değildir.
  • Ücretli bağlantılar da yapay olduğundan dolayı Google tarafından kötü backlink şeklinde tanımlanır. Ancak hemen hemen her firma ve hatta ajans backlink metinleri denilince akla ilk gelen tanıtım yazılarıyla ücretli bağlantı alımı yapmak durumunda. Burada dikkat edilen konu, link alınacak sitenin kalitesi ve gerçekten işi tamamen ticarete döküp link çöplüğüne dönmüş bir site olmamasıdır.
  • Çapraz bağlantı sistemi de oldukça risk teşkil eden bir diğer yöntemdir. Bağlantı değişimi olarak da bilinen yöntemde iki site veya birden fazla site, birbirlerine referans verir. Örneğin, A à B à C àA şeklinde oluşturulan yapı alakasız bağlantılar oluşturması bakımından risk teşkil eder. Özellikle bu tip bağlantıların footer kısımdan alınması nedeniyle Google, bağlantının doğal olmadığını düşünebilir.
  • Forum veya yorumlar altında alınan bağlantıların da bir önemi yok artık. Özellikle forum gibi sitelerden çok fazla link çıkışları olması nedeniyle buralardan gelen linklerin bir önemi söz konusu değil. Özellikle otomatik oluşturulan forum ve yorum backlinkleri, kalıcı olmadıkları gibi sitenize zarar verebilirler.

Doğal backlink alma yöntemleri

Backlink almak için ücretli backlink alımlarından uzak durulması tavsiye edilmese de pratik olarak bu pek mümkün değildir. Dolayısıyla yapmanız gereken doğru kanallar üzerinden doğru tanıtım yazılarıyla backlink stratejinizi inşa etmek. Elbette bunun haricinde yollar da var ve bazıları -misafir blogculuk- ülkemizde çalışmayan yöntemler arasında.

  • Tanıtım yazısı: Kaliteli içerik siteleri için güzel bir içerik oluşturarak yapılan yöntemdir. En çok uygulanan yöntemler arasında olması açısından önemlidir. Her ne kadar ücretli olsa da doğal bir backlink alımı gibi görünmesi için yazılan içeriğin kullanıcı odaklı olmasından içereceği linklerin sayısına kadar bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca bu tip çalışmalarda önemli bir kriter de olabildiğince alakalı bir içerik sitesini tercih etmek. Genel anlamda kaliteli haber ve içerik siteleri tercih edilse de sektöre uygun yazılarıyla öne çıkan bloglar da dikkate alınabilir.
  • Markanızdan bahsedenler: Web dünyasında görünür oldukça ve etkileşim sayınız arttıkça marka veya ürünlerinizden bahsedenlerin sayısında da artma yaşanır. Bunlar bir blog yazısında veya bir sözlükte markanızla ilgili fikirlerini açıklayabilirler. Olumlu açıklamaları tespit edip marka isminize link eklenmesini rica etmeniz doğal bir backlink kaynağı olarak ön olana çıkan yöntemler arasında.
  • Otoriter yazılardan link alımı: Bazı sektörel yazılar vardır ve gerçekten çok iyi yazıldıklarından dolayı insanların ilgisini çeker. Bu tip yazılar, arama sonuçlarında da ilk sırada yer alır. Sektörünüzle alakalı olan bu tip yazıları keşfederek yayıncısıyla iletişime geçmeniz ve ilgili yazıda konunun çözümünü sağlayan ürüne veya yazıyı zenginleştirecek blog yazınıza link eklenmesini isteyebilirsiniz.
  • Youtube backlink: Giderek büyüyen video arama motoru Youtube, hem iyi bir backlink hem de müşteri kaynağıdır. Sektörünüzle ilgili öne çıkan videoları bularak kanal sahibiyle iletişime geçmeniz ve en çok izlenen videosuna tanıtımınızı koydurmayı teklif edebilirsiniz. Elbette bu gibi çalışmalarda belirli bir ücret talep edilmesi söz konusu olabilir. Gerçekten videonun kalitesinden eminseniz ve karşı taraf link vermeye sıcak bakıyorsa teklif edilen ücretin karşılanması mantıklı olabilir.
  • Sözlük sitelerindeki konular: Sözlük siteleri, sosyal imleme siteleri gibi link çöplüğüne dönmüş noktalar değil. Sözlük sitelerindeki kalitenin korunmasında paylaşılan konuların editörler tarafından kontrol edilmesi ve doğal olmayan veya reklam amaçlı içeriklerin engellenmesinin payı büyük. Yapmanız gereken sektörünüzle alakalı bir konudaki tartışmaya doğal bir şekilde katılmak ve kaynak kısmına gerçekten işe yaradığına emin olduğunuz bir blog yazınızı eklemek. Bu tür çalışma sitenize alakalı trafiği çekmenin iyi bir yoludur.

Backlink Türleri Nelerdir?

Sitenize gelen linklerin hepsi aynı değere ve türe sahip değildir. Örneğin, nofollow bir link sitenizi referans eden sayfanın size güvenmediğini gösterir. Dofollow linkteyse durum tam tersidir. Google, bunları dikkate alsa da çoğu zaman tek bir sinyale bağlı kalmadığından dolayı sitenize gelen linkin türünün ne olduğunun pek bir önemi olmaz. Elbette SPAM ve Google arama motorunu manipüle etmeye dayalı alınan linkler hariç.  İşte bazı backlink çeşitleri…

Sponsorlu Backlink Nedir?

Google yönergelerine aykırılık içeren backlink türü. Ancak doğal bir izlenim yaratarak hemen her SEO çalışmasında bloggerlar veya fenomenlerle anlaşma yapılarak ücretli link alımı gerçekleşir. Google, bunları tespit etme noktasında yeteri kadar yetkinliğe sahip değil.

UGC Backlink Nedir?

Doğal bir backlink türüdür. Kullanıcı tarafından oluşturulan backlinkler anlamına gelir. Forum veya farklı bir sitenin yorum kısmında sitenize link verilmesi gibi.

Zararlı Backlink Nedir?

Botlar tarafından oluşturulan backlinklerin hepsi bu sınıfa dahil edilebilir. Düşük kaliteli sitelerden alınan footer linkler, kopya içeriklere sahip sitelerden gelen bağlantılar veya güvenilmeyen -bahis gibi- sitelerden yapılan yönlendirmeler, zararlı backlinkler arasında.

Sıkça Sorulan Sorular

Blog Backlink Nedir?

Blogger gibi ücretsiz içerik paylaşımına izin veren siteler üzerinden alınan backlink türüdür. Genel olarak toplu backlink alımlarında ücretsiz blog hesabı sağlayan sitelerden yararlanma yoluna gidilir. Buralardan elde edilen backlinkler kaliteli değildir.

Whois Backlink Nedir?

Whois backlink, domain sorgulama veya sıralama siteleri üzerinden elde edilen backlink modelidir. Son dönemde popülerliğini yitirdiğinden SPAM backlink sınıfına dahil. Ayrıca whois backlink kazanma sadece bağlantı çeşitlendirme amacına yönelik şekilde yapılsa da tercih edilmemesi gereken bir yöntem. Backlink alırken önemli olan backlink sayısı veya çeşitliliğinden çok, alaka düzeyi ve kalitedir.

Kaliteli Backlink Nasıl Alınır?

Kaliteli backlink almak için otoriter ve güvenilir siteleri tercih etmeniz gerekir. DR puanı yüksek siteleri bulmak için SEO araçlarından yaralanabilir, gerçekten nitelikli olduğuna karar verdikten sonra backlink alımı için site yöneticisiyle iletişime geçebilirsiniz.

Paravan Blog Nedir?

Paravan blog, sitenizi besleyen birkaç adet içerik sitesi kurularak yapılan bir link inşa yöntemidir. Google tarafından yapay karşılansa da kurulan sitelere kaliteli içerikler girildiğinde ve doğal link çıkışları yapıldığında fayda sağlayan yöntemler arasında. Bu yöntemde, birden fazla blog kurarak birbirini refere eden (link Wheel) yönteme başvurmak doğru değildir.

Backlink Anahtar Kelimelere Katkısı Olur Mu?

Backlink mantığı web sitenizi odak anahtar kelimelerinde yükseltmeye dayanır. Bunun için hedef anahtar kelimelerden link çıkışları yapıldığı gibi sitenizin güvenilirliği artıkça Google, alakalı birçok anahtar kelimede sitenizi ön plana almaya başlar.

Backlink Ana Sayfaya Mı Yoksa Yazıya Mı Alınmalı?

Bir sitenin en güçlü sayfası ister istemez ana sayfası olmak durumunda. Dolayısıyla  ana sayfa mimarinizi doğru yapılandırmanız halinde ana sayfanıza gelen linkler, örneğin hizmet sayfalarınızın güçlenmesine de katkı sağlar. Ek olarak backlink alımında doğallık olması açısından alt sayfalar ile ana sayfanıza dengeli bir alım yapmanızda fayda var.

Başka Sitenin Backlinklerini Nasıl Bulabilirim?

Bunun yapmanın en verimli ve işlevsel yolu, profesyonel SEO araçlarından yararlanmak. Öbür türlü ücretsiz backlink analiz araçlarından arzu edilen verimi almanız mümkün değildir. Bunun haricinde backlink:rakipsite.com şeklinde Google de aratarak da rakibe link veren sayfalara ulaşabilirsiniz.

Sosyal Backlink Nedir?

Sosyal imleme sitelerinden alınan bakclinklerdir. Bunlar güvenilir olmadığından tavsiye edilmez.

Sponsor Backlink Nedir?

Ücret karşılığında elde edilen backlinkler anlamına gelmektedir.

Whois Backlink Ne İşe Yarar?

Whois siteleri, bir domainin kime ait olduğundan ne zaman alındığına kadar çeşitli bilgileri listeleyen sitelerdir. Bu siteler üzerinden bu bilgilerin sorgu sırasında elde edilen linke, whois backlink denir. Son dönemde kullanılan bir yöntem değildir. Sadece backlink sayısını ve çeşidini artırır. Bunun dışında bir faydası söz konusu değildir.

Yorum Backlink Nedir?

Doğal şekilde gerçekleşen yorum backlinkler fayda sağlayabilir. Ancak botlar aracılığıyla yapılanlar zararlıdır. Özellikle yüksek sayıda -örneğin 1000- yorum backlink sağlanması gibi bir durum gerçekçi değildir. Araçlarla yapılan bu tip manipüle edici çalışmalar, web sitelerinde spam yorum olarak listelenir. Ayrıca editörler tarafından onaylanmaz. Dolayısıyla hiçbir yararı söz konusu değildir.

Youtube Backlink Alma Nedir?

Youtube üzerinden alınan backlinkleri ifade eder. Bu noktada kendi kanalınız dahil olmak üzere sektör açısından nitelikli olduğuna karar verdiğiniz videoların sahipleriyle iletişime geçerek link alma şansınız vardır. Youtube üzerinden alakalı videolara verilen linkleriniz sitenize kaliteli trafik sağlanması bakımından değerlidir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir