SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?
Arama motorlarında sıralama kazanmak için organize bir SEO çalışmasına sahipseniz mutlaka başarılı bir içerik çalışmasının kodlarını merak ediyor olmanız gerekir. Bu süreçte, içerik pazarlamasına dair strateji belirlerken sektörünüzün en çok işe yarayan içeriklerine ve dağıtım kanallarına yönelmeniz işin özeti. Hangi sektörde olursanız olun içerik türleri açısından mutlaka ön planda tutmanız gereken tür, metinsel içerikler. Anahtar kelimelerde görünürlüğünüzü artırmanızı sağlayan en temel türlerden birini ifade eden metin içeriklerine dair kritik yazım ve SEO ipuçları yazı dizimizde. Eğerki SEO hakkında temel bilgi birikiminiz yoksa sizler için hazırladığımız “SEO Nedir?” içeriğine mutlaka göz atın derim.
SEO Uyumlu İçerik Nedir? Ne Değildir?
SEO uyumlu içerik denilince anahtar kelimelerle doldurulan içerikler aklınıza geliyorsa bu konuda oldukça yanlış bir düşünceye sahip olduğunuzu bilmeniz gerekir. Artık içeriğin kalitesini belirleyen faktörler, kullanıcı odaklı yapıdır. Bu nedenle içeriğinizin spam gibi algılanma ihtimalini artıran anahtar kelime kullanımını yeniden değerlendirmeniz gerekir. Ayrıca içerik stratejisinin odak noktası trafik değil kullanıcı deneyimidir. Bu temel prensine göre içeriklerinizi hazırladığınız zaman daha fazla sıralama kazanan içeriklere sahip olmanız şans olmaktan çıkar.
SEO içeriğini daha iyi anlamanız için Google algoritmalarını anlamak önemli. İçeriği etkileyen üç önemli algoritma var. İlki, Hummingbird denilen Google’nin tek öbekli kelimelerin yanı sıra, daha fazla öbeğe sahip kelimeleri anlamaya başladığı güncelleme. Peşinden gelen ikinci güncelleme RankBrain, yapay zeka öğrenimine dayalı algoritma. Bu sayede Google, anahtar kelime veya metinlerin anlamına odaklanmaya başladı. Üçüncü önemli değişimse 2018’deki EAT güncellemesi. Birtakım ilkeleri kapsayan EAT ile içerikte yetkinlik, uzmanlık ve güven unsuru ön planda.
İçerik Farkları | ||
Eski | Yeni | |
Nedir? | Manipüle edici | Güvenli |
Kim için? | Arama botları | Kullanıcı |
Nasıl yazılır? | Anahtar kelime yamyamlığı
(Keyword Cannibalization) |
Yapılandırılmış veriler
(Structured Data) |
Niçin yazılır? | Trafik | Alakalı trafik |
Hedef | Anlık etkileşim | Uzun vadeli fayda |
Google Algoritma Güncellemelerinin SEO İçeriğe Etkisi Nedir?
Google tarafından yapılan güncellemelerin anlamı şu: Artık Google bir şeyleri anlatmanızın yolu, anahtar kelimeleri çılgınca kullanmak değil. Çünkü Google, bir içeriğin ne hakkında olduğunu anlama konusunda çok fazla mesafe kat etti. Pasaj indeks de bunun önemli bir göstergesi. Pasaj indeks özelliği ile Google, yayınladığınız içeriğin kullanıcı aramasına cevap veren paragrafını hatta bir cümlesini bile öne çıkan snippette gösterebilir. Sizler için derlediğimiz Google için önemli 20 sıralama faktörü adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
SEO Uyumlu İçerik Yazmak İçin Yapmanız Gerekenler Nelerdir?
- Konu seçimine zaman ayırın.
SEO uyumlu makale yazmak stresli bir süreç. Özellikle doğru konuya odaklanma veya konu bulma noktasında zorlanmamak elde değil. Özellikle tüm içerik pazarlama takvimini tek başınıza yönetiyorsanız, konu bulmak biraz daha zorlayıcı hale gelir. İşin en kolay yoluysa rakip blokları incelemek. Ama rakiplerinizi taklit etmektense orijinallik sevenler için farklı SEO uyumlu makale teknikleri kullanabilirsiniz.
- Forumlara başvurun
Forumlarda tartışılan konular daima günceldir. Hangi konunun gündemde olduğunu öğrenmek için konu ismi + “forum” şeklinde arama yapmalısınız. Arama sonucundaki ilk üç forumda nelerin tartışıldığına bakarak birden fazla konu fikri elde etmeniz mümkün. Ayrıca Google Trendlere bakarak da hangi konulara odaklanmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
- SEO başlığınızı yazın.
SEO uyumlu title ile içeriğinizin başlığının birebir aynı olması gerekmez. Yine de içeriğin orijinal başlığını SEO title olarak belirleyecek şekilde tercih etmenizde fayda var. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ana hedef kelimenizin başlıkta yer alması. Bununla birlikte dikkat çekici bir başlık ekleme konusunda da içeriğe verdiğiniz önem gibi hassas hareket edin.
- SEO başlıkta ilgi çekmek ek kelimeler kullanın. Böylece diğerlerinin başlığından ayrışmanız kolaylaşır. Bu noktada denenmiş başlık stilleri var. Örneğin, bir rehber çalışmasında SEO başlığınızı daha dikkat çekici kılmak için “Kapsamlı Rehber” veya “Güncel Rehber” gibi yazı özelindeki detayları öne çıkarabilirsiniz..
- Seçtiğiniz başlığın rekabet durumunu gözlemleyin. Bunun için yapmanız gereken şey Allintitle etiketi ile konunuzu Google’de aramak.
Çıkan sonuç 298… Rekabet açısından gayet iyi bir rakam. 8 bin sonuçtan yukarısını orta rekabet olarak değerlendirmek mümkün.
SEO başlıktan sonra en önemli konulardan biri de SEO açıklama kısmı.
- SEO açıklama (Meta Description) yazarken hata yapmayın.
SEO uyumlu meta açıklaması kısmında yapılan en önemli hatalar arasında anahtar kelime kullanımında yapılan hatalar var. Kimileri hiç kullanmazken kimileri de sadece anahtar kelimelerle doldurulan açıklama metinleri yazıyor. Her iki durum da yanlış. Zincirleme ve birbirini takip eden bir şekilde anahtar kelime kullanımı yerine özgün bir cümle içerisine ana anahtar kelimenizi yedirmeniz yeterlidir.
Örneğin;
Yanlış uygulama şöyle: En güncel haber, son dakika haberleri, gündem haberleri.
Olması gerekense şu: Türkiye’nin güncel haber platformu ile son dakika haberlerini takipte kalın! –
- Alt başlıklar kullanın.
Özgün SEO uyumlu makale rahat okunabilmesini sağlayıcı alt başlıklarınızı planlayın. Ayrıca bu alt başlıkların bir kısmını h2 etiketi, bir kısmı da h3 olarak işaretlemelisiniz. Böylece Google için metninizin değeri artar ve öne çıkan snippette yer alma şansı yakalayabilirsiniz.
Bunun için;
- Yazdığınız konuda rakiplerinizin içeriğini tarayın.
- Ne tür alt başlıklara sahip olduklarını kontrol edin.
- Alt başlıkları not edin ve onları geliştirin.
Alt başlık konusu önemli. Bu nedenle bu işi daha profesyonel yapmanızı sağlayan bir yoldan bahsedeceğim. Öncelikle SEO uyumlu makale yazma araçları içerisinde olan “Keyword Suffer” Google Chrome eklentisini cihazınıza kurabilirsiniz. Kurulumu tamamladıktan sonra yazmak istediğiniz konuyu Google’da aratın. Örneğin “Egzersiz yapmanın yararları…”
Konuyu arattığınız zaman Suffer eklentisi de otomatik olarak çalışır ve arama sonucu listesindeki sitelerden bazı bilgileri çeker.
Anahtar şeklindeki simge, anahtar kelimenin ilgili içerikte ne kadar kullanıldığını gösterir. Büyüteçse, domaine ait tahmini aylık trafik. Monitörde ilgili içeriğin –linkteki tüm sayfanın içerdiği- kelime sayısını belirtir.
Bu bilgiler güvenilir olmadığı için pek işinize yaramaz. Eklentinin asıl işimize yarayan tarafı sonuç sayfasının sağ alt kısmındaki ekran. Sayfayı aşağıya kaydırdığınızda sağ alt köşede şu snippeti görürsünüz.
Bu alanda anahtar kelime fikirleri listesi de alabilirsiniz. Bizim işimizse alt başlık fikri almak. Bunun için “İçerik Taslağı Oluştur (Generate Article Outline)” sekmesini çalıştırın. Eklenti otomatik olarak içerik taslağını birkaç saniyede hazırlar. Keyword Suffer eklentisinin “Egzersiz yapmanın yararları…” konusundaki alt başlık önerilerinden bazıları şöyle:
Suffer; h1, h2 ve h3 şeklinde başlık/alt başlık fikirleri sunar ve bu konuda başarılı bulduğum bir eklenti. Bu gelişi güzel yapılan bir şey de değil. Arama yaptığınız konudaki ön plana çıkan sayfaların taranması sonucu öneri listesi ortaya çıkıyor. Ayrıca bu durum, hızlı bir şekilde rakiplerinizin hangi konulara değindiğini görmeniz açısından anlamlı. Yapmanız gereken alt başlıklarınızı önerilerden ilham alarak hazırlamanız. Hatta bazılarını ayrı bir konu başlığı olarak ele almak için içerik takviminize ekleyebilirsiniz.
- Anahtar Kelime Kullanımını Nasıl Yapmalısın?
Bu noktada işi gerçekten abartanlar var. Siz doğal ve gerçekçi bir içerik deneyiminden yana olun ve anahtar kelimelerinizi alt başlıklarda yer verin. Alt başlık haricinde anahtar kelime yoğunluğunda doğal kalın. Daha detaylı anahtar kelime çalışması için makalemizi okuyun.
Yanlış kullanıma örnek:
Yazı çok belli değil ama SEO adına kaleme alındığı belli olan bir kategori yazısı. Daha ilk paragrafında 6 farklı anahtar kelimede linkleme var. Ayrıca paragrafın tamamı anahtar kelimelerden oluşan bir çerez içerik. Bu tip kullanım asla doğal değildir.
SEO Uyumlu Bir Makale Örneği:
Hangisinin daha iyi olduğuna siz karar verin. İlk örnek, arama motorları için ikinci örnekse markanın sitesine gelen kullanıcılara fayda sağlamak için hazırlanan bir içerik. Şimdi bu yazının başlarındaki tabloya bir daha bakın ve hangisinin eskimiş içerik olduğu konusunda fikir sahibi olun.
- Anahtar kelime araştırması nasıl yapılır? Kolay yöntem.
Tespit ettiğiniz konu özelindeki anahtar kelimeleri bulmanızın en kolay yolu Google. Kelimenizi Google’de arama yapın ve sonuç sayfasının sonuna gidin. İlgili kelime odağındaki diğer kelime dizelerini görmeniz mümkün. Örneğin “egzersiz” özelinde sunulan anahtar kelime fikirleri.
Ancak hızlı şekilde arama hacimlerini öğrenmek isteyebilirsiniz. Anahtar kelimelerle ilgili derinlemesine analiz ücretli araçlarla mümkün. Ama hızlıca birçok anahtar kelimenin arama hacimlerine ulaşmanın ücretsiz yolu var. Keyword Suffer…
Keyword Suffer eklentisini hatırladınız değil mi? Bu eklenti, alt başlık taslağı haricinde işinize yarayan anahtar kelime fikirleri bulmanızı da sağlar. Örneğin egzersiz aratmasını yaptıktan sonra bana önerdiği bazı kelimeler:
Similarity kısmı, benzerlik. Volume de aylık arama hacmini gösteren kısım. Yukarıda 3 adet kelime görüyorsunuz ama Suffer tarafından sunulan sonuçların sayısı daha fazla. Örnek olması açısından üç tanesini aldım.
Bakın, her sayfada 20 kelime olacak şekilde 74 sayfalık kelime fikri sundu. Bu tabi, aradığınız kelimeye değişkenlik gösterir. Yine de ücretsiz olması açısından oldukça yararlı ve kullanışlı. Bu eklenti sayesinde ücretli araca gerek kalmıyor diyebilirim.
- Bu anahtar kelimeleri ne yapmalısın?
Konunuza uygun anahtar kelimeleri arama hacmine göre listeleyin. Bunların hangisinin ara başlık olacağına karar verin. Keyword Suffer ile oluşturduğunuz alt başlık taslağına bakın. Buradaki alt başlıkları elinizdeki anahtar kelimelere göre yeniden revize edin.
- Ana anahtar kelime haricinde kaç tane anahtar kelime kullanmalısın?
Ana kelime ana başlıkta, ara anahtar kelimeleri de alt başlıklarda kullanmalısınız. Dolayısıyla konuya uygun alt başlıkların seçiminde zaten anahtar kelimelere yer vermiş olacaksınız. Eğer 5 alt başlık varsa ana kelimenin yer aldığı en az 5 farklı varyasyonlu anahtar kelime kullanılmış olur. Tabi her alt başlık anahtar kelime içerecek diye bir kural söz konusu değil. Sadece içerik akışını doğal tutmaya özen gösterin. Anahtar kelime eklemem lazım gibi bir endişeye kapılmadan içeriği hazırlamaya çalışın.
Dilerseniz alt başlıklarda kullandığınız anahtar kelimeleri metin içerisinde de doğal olarak geçirebilirsiniz.
- SEO uyumlu içerik yazarken dikkat etmen gereken diğer noktalar:
Öncelikle konu özetini aktaralım. SEO uyumlu içerik yazımında ana başlık, alt başlıklar ve bunların anahtar kelimelerinizi içermesi esas konu. Geri kalan detaylarsa yazma becerinizle doğrudan alakalı. Bu kapsamda bilmeniz gerekenler şöyle:
SEO uyumlu içerik deneyimini artıran hap bilgiler:
- Kesinlikle kopya metinlerden kaçının.
- Giriş bölümünü çok fazla uzatmayın. Mümkünse giriş paragrafında ana anahtar kelimenize yer verin.
- Metin içerisindeki paragrafları uzun tutmayın. En fazla 6-7 cümlelik paragraflar yazın.
- İçeriğinizin uygun yerlerinde listeleme yapın.
- Cümleleri kısa tutmaya çalışın. Bu konuda benim de başarılı olduğum söylenemez.
- “-maktadır, -mektedir” gibi ansiklopedik dil kullanmayın. Sen veya siz üslubu ile yazın.
- Cümle sonlarını sürekli bir şekilde “-yor” ile bitirmeyin. Örneğin, “SEO uyumlu içerik yazmak önem arz ediyor. Arama sonuçlarında üst sırada yer almanızı sağlıyor. Böylece site trafiğiniz artıyor” sürekli olarak yüklemin aynı zaman kalıbı ile bitmesi gerekmiyor.
- Edilgen yapılı yüklemlerden kaçının. Örneğin, “SEO uyumlu içerik şu kurallara göre düzenlenebilir. Bu kurallar, kullanıcı deneyimini üst seviyeye çıkarabilir.” Bu yapı okunabilirlik puanını düşürür. Yoast gibi SEO eklentilerinden içeriğin düşük puan alması bazıları için problem. Müşteriniz revize talep eder veya bir markanın içerik pazarlama ekibindeyseniz, içerik ekip liderinden geri döner.
- Metin içerisindeki anahtar kelimeleri bold yapmamanızı tavsiye ederim. İlla da yapmak isterseniz, doğallığı bozmayın.
Sonuç
SEO uyumlu içerik yolculuğunun bir yazım –burada anlatılan- bir de yazımdan sonraki-başka bir içeriğin konusu- bölümü var. İçeriğin yayınlanmasından sonraki süreç, içeriğin SEO uyumunu anlamamıza yardımcı olur. Örneğin, ilgili ve alakalı trafiği çekip çekmediğini Search Console üzerinden takip etmek gibi. Böylece ters giden bir şeylerin olması halinde içeriğe müdahale edebilirsiniz.